Betekenis kleuren

15 December 2017

Als visual designer ben ik veel met kleur bezig. Kleuren spelen een zeer belangrijke rol in ons leven, of we het nu beseffen of niet. Ze hebben het vermogen om onze emoties en stemmingen te beïnvloeden op een manier die weinig andere dingen kunnen. Maar wat zijn de betekenissen van de verschillende kleuren.

Dit artikel beschrijft kleurbetekenissen die belangrijk voor ons zijn.

Rood

Rood is de kleur van vuur en bloed, dus wordt het geassocieerd met energie, oorlog, gevaar, kracht, vastberadenheid evenals passie, verlangen en liefde.

Rood is een zeer emotioneel intense kleur. Het verbetert de menselijke stofwisseling, verhoogt de ademhalingssnelheid en verhoogt de bloeddruk. Het heeft een zeer hoge zichtbaarheid en daarom zijn stopbordjes, stoplichten en vuurapparatuur meestal rood geverfd. In de heraldiek wordt rood gebruikt om moed aan te duiden. Het is een kleur die te vinden is in veel nationale vlaggen.

Oranje

Oranje combineert de energie van rood en het geluk van geel. Het wordt geassocieerd met vreugde, zonneschijn en de tropen. Oranje staat voor enthousiasme, fascinatie, geluk, creativiteit, vastberadenheid, aantrekkingskracht, succes, aanmoediging en stimulatie.

Voor het menselijk oog is oranje een zeer hete kleur, dus het geeft het gevoel van warmte. Niettemin is oranje niet zo agressief als rood. Oranje verhoogt de zuurstoftoevoer naar de hersenen, veroorzaakt een verkwikkend effect en stimuleert de mentale activiteit. Het wordt zeer geaccepteerd door jongeren. Als citruskleur wordt oranje geassocieerd met gezond voedsel en stimuleert het de eetlust. Oranje is de kleur van vallen en oogsten. In de heraldiek staat oranje symbool voor kracht en uithoudingsvermogen.

Geel

Geel is de kleur van de zon. Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, intellect en energie.

Geel produceert een verwarmend effect, wekt opgewektheid op, stimuleert mentale activiteit en genereert spierenergie. Geel wordt vaak geassocieerd met voedsel. Helder, zuiver geel is een aandachtstrekker. Bij te veel gebruik kan geel een storend effect hebben; het is bekend dat baby’s meer huilen in gele kamers. In de heraldiek duidt geel op eer en loyaliteit. Later was de betekenis van geel verbonden met lafheid.

Groen

Groen is de kleur van de natuur. Het symboliseert groei, harmonie, frisheid en vruchtbaarheid. Groen heeft een sterke emotionele overeenkomst met veiligheid. Donkergroen wordt ook vaak geassocieerd met geld.

Groen heeft een grote helende kracht. Het is de meest rustgevende kleur voor het menselijk oog; het kan het gezichtsvermogen verbeteren. Groen suggereert stabiliteit en uithoudingsvermogen. Soms duidt groen op gebrek aan ervaring; bijvoorbeeld, een ‘groentje’ is een beginneling. In de heraldiek geeft groen groei en hoop aan. Groen, in tegenstelling tot rood, betekent veiligheid; het is de kleur van vrije doorgang in het wegverkeer.

Blauw

Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Het wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, vertrouwen, intelligentie, geloof, waarheid en hemel.

Blauw wordt beschouwd als gunstig voor lichaam en geest. Het vertraagt ​​het menselijke metabolisme en produceert een kalmerende werking. Blauw wordt sterk geassocieerd met rust en kalmte. In de heraldiek wordt blauw gebruikt om vroomheid en oprechtheid te symboliseren.

Blauw is een mannelijke kleur; volgens studies is het zeer geaccepteerd onder mannen. Donkerblauw wordt geassocieerd met diepte, expertise en stabiliteit; het is een geprefereerde kleur voor het bedrijfsleven.

Paars

Paars combineert de stabiliteit van blauw en de energie van rood. Paars wordt geassocieerd met royalty’s. Het symboliseert macht, adel, luxe en ambitie. Het brengt rijkdom en extravagantie over. Paars wordt geassocieerd met wijsheid, waardigheid, onafhankelijkheid, creativiteit, mysterie en magie.

Volgens enquêtes geeft bijna 75 procent van de pre-adolescente kinderen de voorkeur aan paars voor alle andere kleuren. Paars is een zeer zeldzame kleur in de natuur; sommige mensen beschouwen het als kunstmatig.

Wit

Wit is geassocieerd met licht, goedheid, onschuld, zuiverheid en maagdelijkheid. Het wordt beschouwd als de kleur van perfectie.

Wit betekent veiligheid, zuiverheid en netheid. In tegenstelling tot zwart heeft wit meestal een positieve connotatie. Wit kan een succesvol begin vormen. In de wapenkunde vertoont wit geloof en zuiverheid.

Zwart

Zwart is geassocieerd met kracht, elegantie, formaliteit, dood, kwaad en mysterie.

Zwart is een mysterieuze kleur die verband houdt met angst en het onbekende (zwarte gaten). Het heeft meestal een negatieve connotatie (zwarte lijst, zwarte humor, ‘zwarte dood’). Zwart geeft kracht en gezag aan; Het wordt beschouwd als een zeer formele, elegante en prestigieuze kleur (zwarte band, zwarte Mercedes). In de wapenkunde is zwart het symbool van verdriet.

Laten we samenwerken!