Typografie en websites

24 April 2018

Typografie is de term die alles bevat over het opmaken van teksten. De grootte van de letter, de regelafstand (interlinie), aan- en afspatiëring en natuurlijk het lettertype. Je kunt je misschien voorstellen dat het gebruik van typografie op een beeldscherm anders behandeld dient te worden dan in een krant of tijdschrift.

Je leest bijvoorbeeld op een beeldscherm veel minder snel dan op papier. Zo gebruikt men vaak lettertypes met een schreef voor kranten en boeken, omdat die lettertypen je helpen met het volgen van de regel. Op een beeldscherm zijn schreefloze lettertypen prettiger om te lezen.

Vroeger (een paar jaar geleden) waren we als designers aangewezen op systeemfonts: lettertypen die werden ondersteund door de operating systems waarmee desktops, laptops en smartphones werken. Dat maakte de keuze beperkt. Tegenwoordig kunnen we dankzij nieuwe technieken veel meer: dankzij HTML-rendering (verwerking van gegevens voor weergave op een beeldscherm) kunnen nu veel meer lettertypen in browsers worden weergegeven.

De uitstraling van letters zijn ook een belangrijk onderdeel van je identiteit, je uitstraling als merk of bedrijf. Zowel in print als digitaal op bijvoorbeeld je website. Zo is niet iedere lettertype is geschikt om te gebruiken op een website. Wij maken helaas te vaak mee dat we een huisstijl krijgen aangeleverd met alleen maar lettertypen die geschikt zijn voor print waar geen variant beschikbaar is voor op een website. Lettertypen die wel geschikt zijn voor gebruik in een website noemen we Web Fonts.

Web Fonts

Is er geen goed bestandsformaat aanwezig of dus geen Web Font dan kan er niets gerenderd worden en valt het systeem terug op een standaard systeemletter. En dat wil je als klant natuurlijk niet. Want de beoogde uitstraling is niet gehaald. Daarom maken wij graag gebruik van deze Web Fonts. Google (https://fonts.google.com/) heeft hier een grote collectie lettertypen voor die perfect werken. Worden snel ingeladen en de keuze is enorm. Naast Google heeft Adobe TypeKit (https://typekit.com/) ook een grote collectie waar we uit kunnen putten.

Echter zijn er ook nadelen. Omdat er nu zoveel keuze is ontstaat er soms een wildgroei aan lettertypen op één pagina, omdat het nu kan! Naar mijn idee gaat design juist om het creëren van rust en helderheid waardoor je boodschap snel en helder overkomt. Gebruik daarom niet te veel lettertypen en wees consistent in gebruik van lettertypen.

Laten we samenwerken!